Ransäters Hembygdsgård ligger i hjärtat av Värmland, vackert belägen vid Klarälvens strand, cirka 6 mil norr om Karlstad. Det är bara att följa riksväg 62, eller Klarälvsvägen som den numera heter.

Hembygdsgården ägs och drivs av den lokala hembygdsföreningen i Ransäter, som ligger i Munkfors Kommun. Föreningen bildades 1921 och ska enligt stadgarna arbeta för att förvalta, vårda och levandegöra kulturminnen samt bidra till bygdens framtida utveckling. För att kunna verka enligt dessa stadgar behövdes en hembygdsgård, något som godsägare Fredrik Juhlin på Åmberg gjorde möjligt ett par år senare, då han skänkte gården ”Öster Hea” till föreningen. Den bestod av en mangårdsbyggnad från 1680-talet med tillhörande härbre och stenladugård. Dessa tre byggnader utgjorde från början hela Ransäters Hembygdsgård.

Genom åren har hembygdsgården byggts ut till en av Sveriges största. Gamla hus har flyttats hit från bygden och nybyggnationer i gammal stil har medfört att vi idag har uppemot 60 byggnader. Denna expansion tog verklig fart i och med att Rektor Sven Hellqvist tillträdde som föreningens ordförande 1952. På sjuttiotalet byggdes ett wärdshus och en stugby, som senare utökades till att idag omfatta 22 timmerstugor.

Fredrik August Dahlgrens folklustspel Värmlänningarna har sedan premiären 1954, som genomfördes i hällande regn, spelats varje år i anslutning till midsommar på den amfiteater, som med hjälp av ideell arbetskraft började byggas 1953. Den rymmer 1100 sittplatser och många, många tusen personer från när och fjärran har genom åren sett denna värmländska variant av Romeo och Julia, där den rike bondsonen Erik till slut får sin älskade Anna. Vid 50-årsjubiléetbjöd vi in Hertigen av Värmland, Prins Carl-Philip att inviga föreställningen. Han tackade ja och frågade om det gick bra att han tog med mamma och pappa. Vi tyckte inte att det gjorde något!

Hembygdsgården vaknar, efter en stärkande vintervila, till liv i april. Då börjar fejandet och förberedelserna inför sommarsäsongen. Festligheterna börjar med en bilutställning och sedan avlöser de stora traditionella festligheterna varandra hela sommaren. Det är en stor spelmansstämma, då det spelas fiol dygnet runt både på logar och i nästan varenda buske, traditionellt midsommarfirande med folklustspelet Värmlänningarna, världens största dragspelsstämma, då Ransäters nötboskap får lämna plats åt över 1000 husbilar och husvagnar och dragspelstonerna ljuder i en hel vecka. Det hålls även en nordisk hundutställning, där tusentals hundar bedöms efter konstens alla regler, en av landets största antikmässor och en avslutande gammaldags julmarknad i mitten av november.

OBS! 
2020 har vi ingen servering på gården.
Våra sevärda museer är öppna alla vardagar under hela sommaren. Där kan man se hur den här delen av Värmland såg ut förr. Med alla de tusentals besökare vi har under säsongen, så måste vi ju också servera något att äta. Vi har vårt ”lagårdscafé” öppet från slutet av maj till mitten av augusti. Där kan man få kaffe med dopp, goda smörgåsar. På ”loftet” serveras våra berömda rårakor med fläsk och i kioskserveringen kan man äta korv eller hamburgare med tillbehör. Vill man ha en öl eller ett glas vin till maten, så är vårt Wärdshus öppet under alla stora festligheter. Det går även bra att hyra wärdshuset och/ eller våra stora logar för privata tillställningar med övernattning i stugbyn. Ransäters Hembygdsgård besöks varje år av många tusen personer, välkommen du också!