Logga

 

Emelie Hebbe och Ole Bang är kärleksparet i Värmlänningarna

 

Emelie Hebbe heter nya Anna i Värmlänningarna. Hon är utbildad sång-, kör- och pianopedagog vid Musikhögskolan Ingesund och blir i juni färdigutbildad musikalartist vid Stockholms Musikalartist Utbildning. Tillsammans bildar Emelie och Ole Bang, som gestaltar Erik för femte året, kärleksparet i Värmlänningarna.

Emelie Hebbe
(fotograf: Christer Lönnroth)
-Anna har varit en drömroll ända sedan barnsben och tanken på att jag nu ska få den stora äran att gestalta henne gör mig helt överlycklig! För min familj var det en stark tradition att varje år få uppleva den starka kärleksberättelsen mellan Erik och Anna. Min
morfar uttryckte ofta sin önskan om att någon gång få se mig spela Anna i Värmlänningarna. Faktum är att ödet föll sig så att jag blev erbjuden Anna-rollen samma dag som morfar skulle ha fyllt 91 år, säger Emelie Hebbe

Olof Wretling

(foto: Andy Lind)
– Ibland känns det som att det är meningen. När jag bad Emelie provspela för rollen visade det sig att hon redan kunde flera av
sångerna och att hon växt upp med drömmen om att en gång få spela Anna. Vi har redan hunnit repa och mötet mellan Emelie och Anna-Lotta Larsson som mor Annika har gjort att jag börjat längta efter grönskan och sommaren i Ransäter, säger Olof Wretling, regissör för Värmlänningarna.

 

Emelie Hebbe är uppvuxen på en gård på landet mellan Arvika och Säffle och frilansar som sångerska och artist. Ända sedan barnsben har hon regelbundet uppträff med både sång, dans och teater i många skilda sammanhang. Hon har ett stort intresse för flera olika musikstilar och sjunger gärna både musikal, klassiskt, jazz, visa och pop. Tack vare sin klassiska skolning och många fantastiska lärare har hon en sångteknik som kan anpassas efter många olika stilideal. Emelie är har studerat vid Estetiska skolan Stage & Perform och är utbildad sång-, kör- och pianopedagog vid Musikhögskolan Ingesund i Arvika. I juni 2018 blir hon även färdigutbildad musikalartist vid Stockholms Musikalartist Utbildning. Emelie Hebbe uppträder också tillsammans med sina systrar i sångtrion The Hebbe sisters, vilka regelbundet konserterar både i Sverige och utomlands. Bland annat har de framträtt i Bingolotto (november 2016), Allsång på Skansen (augusti 2017) och genomfört fem turnéer i Schweiz (2016-2017). The Hebbe sisters har släppt skivorna En strålande jul (2016) och På vår blomstrande äng (2017). Båda tillsammans med föräldrarna som utgör Duo Sentire. Sommaren år 2017 släppte systrarna sin första musikvideo av Värmlandsvisan.

 

Ole Bang är lyrisk tenor och med examen från Operahögskolan i Stockholm. Ole fick i november 2016 stipendium av Wettergrens stiftelsen. Han har spelat Pinocchio i Wermland Operas uppsättning av Shrek the musical och en av huvudrollerna i Ola Salo´s rockopera Kult. Under våren 2017 innehar han rollen Chefstekniker 1 i Aniara på Malmö Opera. Hösten 2017 debuterade han på Kungliga Operan som
Don Ramiro i Askungen och under våren 2018 gör han rollen som Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla på Göteborgsoperan.

 

Olof Wretling är skådespelare, regissör, dramatiker och författare. Han är en av medlemmarna i humorgruppen Klungan. Olof är en populär radioröst i sommar- och vinterpratare i SR P1 och i Mammas nya kille i SR P3. 2016 turnerade han för utsålda hus med föreställningen Till häst genom Västerbotten och under hösten hade Mammas nya kille premiär på Södra Teatern i Stockholm. Han har också satt upp succéföreställningen Diagnoserna i mitt liv, som baseras på ett av vinterpraten i SR P1. Olof har även medverkat i barnprogrammet Pappas pengar som den bortskämde sonen Bröli. 2014 medverkade han i filmen Krakel Spektakel och 2015 i SVT:s julkalender, Tusen år till julafton. För femte året är Olof Värmlänningarnas regissör och konstnärlige ledare.

 

Värmlänningarna i Ransäter 66 år

Kärleksdramat Värmlänningarna har spelats sedan 1954 på den natursköna hembygdsgården i Ransäter, sex mil norr om Karlstad. Skådeplatsen är amfiteatern ”Gropa” med sina tusen sittplatser i närheten av Klarälvens strand. Värmlänningarna är en färgstark kärlekshistoria om den rike bondsonen Erik och den fattiga torparflickan Anna. Paret är innerligt förälskade men en infekterad familjefejd står i vägen för deras kärlek. Berättelsen skrevs av Ransäterssonen Fredrik August Dahlgren år 1845. I Ransätersuppsättningen ingår ett tjugotal skådespelare och artister, musiker ur Wermland Operas Orkester och en åttio personer stor ensemble med amatörskådespelare i alla åldrar. Olof Wretling
regisserar Värmlänningarna för femte året och kapellmästare är Pär Jorsäter.

 

Föreställningar

  • Midsommarafton 21 juni 2018, kl. 14.00 (premiär!)
  • Midsommardagen 22 juni 2018, kl. 14.00
  • Lördag 29 juni 2018, kl. 14.00 – populär för bussar/grupper!
  • Söndag 30 juni 2018, kl. 14.00

Längd: 3:10 min inkl. 40 min paus.
Biljettpris

  • Ordinarie: 395 kr/person inkl. serviceavgift
  • Ungdomar t o m 18 år: 295 kr/person inkl. serviceavgift
  • Barn upp till 10 år (som inte sitter i knät): 95 kr/person inkl. serviceavgift
  • Grupper (10 personer och uppåt): 350 kr/person inkl. serviceavgift

Biljettförsäljningen via webben avslutas 3 timmar innan föreställningen och eventuella lediga biljetter säljs på plats vid entrén till Ransäters Hembygdsgård.

 

Lunchbuffé på Värdshuset
Värdshuset på Hembygdsgården erbjuder lunchbuffé innan föreställningarna. Lunchbuffén serveras mellan kl. 11.30 och 13.30 i god tid innan spelet.

Buffén består av sillbord till förrätt och karréstek till varmrätt samt kaffe och kaka efter maten. Anmäl vegetarisk kost eller eventuella allergier vid bokningen.

Pris: 195 kr/person på midsommarafton, övriga föreställningsdagar 175 kr/person. Lunchen serveras på midsommarafton i Norra logen bredvid Värdshuset, övriga dagar på Värdshuset.

Maten bokas i förväg. Det görs direkt hos Maria Thorsdotter, Värdshuset på Ransäters Hembygdsgård. Matbokningen är bindande. Bokningstelefon: 0705-242 920

Guidning för grupper och bussresor
Om ni önskar personlig guidning av Hembygdsgården eller material för att göra en egen rundtur bland hembygdsgårdens museer, kontakta och boka detta direkt hos receptionen på Ransäters Hembygdsgård.
Bokningstelefon: 0552-303 43
Bokningsmail: info@ransater.com

Bekvämlighet på teatern

”Gropa” är en amfiteater utomhus med numrerade sittplatser där raderna är gräsbeklädda. Föreställningen har aldrig ställts in utan spes i alla väder och besökarna rekommenderas att rusta sig för både sol och regn. Det finns sittunderlag att låna, men ta gärna med en filt. För att inte skymma sikten för andra gäster är campingstolar och paraplyer inte tillåtna.

 

På hembygdsgården finns kafé, korvkiosk och en gammaldags handelsbod. Här kan publiken köpa enklare fika. Man kan också ta med egen picknickkorg och duka upp i gräset.

 

Hörslinga saknas på teatern. Handikapplatser finns, ange vid biljettbokningen. Handikapplatser samt ledsagarplatser bokas via Scalateatern i Karlstad, telefon 054-19 00 80.

 

Kontakt
Biljetter: tel 054-190080 eller www.ticketmaster.se

Lunchbokning: Maria Thorsdotter, 0705-242 920

Guidning och andra frågor om hembygdsgården: receptionen, 0552-303 43, info@ransater.com

Producent Kerstin M. Haraldsson: +46 (0)73 369 39 27, cbograhn@gmail.com

Ordförande Ransäters hembygdsgård, AnnSofie Pettersson: + 46 (0)70 666 44 97, 0552-303 43,
www.ransater.com

Senaste nytt om Värmlänningarna: www.facebook.com/varmlanningarnairansater

Med vänliga hälsningar,
C. Grahn producent
Värmlänningarna i Ransäter